Wiadomości

Pokaz kulinarny Sylwii Sztandery w Centrum Promocji i Kultury

calendar 11-04-2014
Pokaz kulinarny Sylwii Sztandery w Centrum Promocji i Kultury

Pokaz kulinarny Sylwii Sztandery - uczestniczki telewizyjnego programu „Top Chef” został zorganizowany 9 kwietnia w Centrum Promocji i Kultury w Brzezinach.  Sylwia Sztandera jest brzezinianką i szefową kuchni  łódzkiej restauracji „Strefa Smaków”. 

Pokaz obejmował przygotowanie dań z kuchni molekularnej, której specyfiką jest wydobycie jak najbardziej naturalnego smaku lub kształtu produktów metodami nie zawsze stosowanymi na co dzień w kuchni  np. za pomocą sferyfikacji polegającej na kontrolowanym żelowaniu płynu , który po zanurzeniu w kąpieli zmienia stan skupienia i z płynu tworzą się kuleczki owocowego kawioru.

Uczestnicy pokazu degustowali m. in. glazurowaną kaczkę z karmelizowanym puree z selera i chutney (czyt. czatnej) z żurawiny, a na deser profitrolki z zamrażaną bitą śmietaną i polewane gorącą czekoladą, kawior z blue curacao o smaku pomarańczowym, oraz fondant czekoladowy z lodami kokosowymi sporządzanymi podczas pokazu. Potrawy przygotowywane były w nowoczesnej technologii, aby wszystko odbyło się widowiskowo i w bardzo krótkim czasie, dlatego kucharze chętnie wykorzystywali ciekły azot do mrożenia czy też specjalny syfon ubijania śmietany.



WSTECZ

Brzeziny - 13 tysięczne dziś miasto, położone na wschód od Łodzi na obszarze wzniesień Łódzkich w dolinie rzeki Mrożycy posiada bogatą historię. Ze skromnej osady wiejskiej w XIII wieku przekształciło się w znaczący ośrodek miejski...

Więcej