Wiadomości
Pokaz kulinarny Sylwii Sztandery w Centrum Promocji i Kultury

Pokaz kulinarny Sylwii Sztandery - uczestniczki telewizyjnego programu „Top Chef” został zorganizowany 9 kwietnia w Centrum Promocji i Kultury w Brzezinach. Sylwia Sztandera jest brzezinianką i szefową kuchni łódzkiej restauracji „Strefa Smaków”.
Pokaz obejmował przygotowanie dań z kuchni molekularnej, której specyfiką jest wydobycie jak najbardziej naturalnego smaku lub kształtu produktów metodami nie zawsze stosowanymi na co dzień w kuchni np. za pomocą sferyfikacji polegającej na kontrolowanym żelowaniu płynu , który po zanurzeniu w kąpieli zmienia stan skupienia i z płynu tworzą się kuleczki owocowego kawioru.
Uczestnicy pokazu degustowali m. in. glazurowaną kaczkę z karmelizowanym puree z selera i chutney (czyt. czatnej) z żurawiny, a na deser profitrolki z zamrażaną bitą śmietaną i polewane gorącą czekoladą, kawior z blue curacao o smaku pomarańczowym, oraz fondant czekoladowy z lodami kokosowymi sporządzanymi podczas pokazu. Potrawy przygotowywane były w nowoczesnej technologii, aby wszystko odbyło się widowiskowo i w bardzo krótkim czasie, dlatego kucharze chętnie wykorzystywali ciekły azot do mrożenia czy też specjalny syfon ubijania śmietany.



