Ogłoszenia i komunikaty
konkurs ofert na dzierżawę pomieszczeń kuchennych i wyposażenia

Po wydzierżawieniu pomieszczeń i wyposażenia w:
- Przedszkolu nr 1, 95-060 Brzeziny ul. Konstytucji 3 Maja 1 o powierzchni 164,07 m2
- Przedszkolu nr 3, 95-060 Brzeziny ul. Moniuszki 15 o powierzchni 90 m2
- Szkole Podstawowej nr 1, 95-060 Brzeziny ul. Moniuszki 21 o powierzchni 17,06 m2
- Szkole Podstawowej Nr 2 , 95-060 Brzeziny ul. Sienkiewicza 17 o powierzchni 47,32 m2
- Gimnazjum , 95-060 Brzeziny ul. Bohaterów Warszawy 4 o powierzchni 36,00m2
( zwanych dalej kuchniami)
Oferent zobowiązany będzie do prowadzenia żywienia
a)poprzez przygotowywanie i wydawanie posiłków przeznaczonych dla dzieci w:
- Przedszkolu nr 1, 95-060 Brzeziny ul. Konstytucji 3 Maja 1 ,
- Przedszkolu nr 3, 95-060 Brzeziny ul. Moniuszki 15
( zwanych dalej Przedszkolami)
b)poprzez przygotowywanie i wydawanie obiadów przeznaczonych dla uczniów w:
- Szkole Podstawowej nr 1, 95-060 Brzeziny ul. Moniuszki 21,
- Szkole Podstawowej nr 2, 95-060 Brzeziny ul. Sienkiewicza 17,
- Gimnazjum, 95-060 Brzeziny ul. Bohaterów Warszawy 4 w Brzezinach,
( zwanych dalej Szkołami)
na następujących zasadach:
- ogólne zasady prowadzenia zakładu żywienia w Przedszkolach i w Szkołach wynikać będą z decyzji zatwierdzającej zakład wpisany do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. O stosowne zatwierdzenie i wpis Oferent zobowiązany jest samodzielnie wystąpić na własny koszt przed rozpoczęciem działalności. Zasady prowadzenia żywienia dzieci w Przedszkolach i uczniów w Szkołach zawarte są w załączniku nr 6 do ogłoszenia,
- codzienne (w dniach pracy Przedszkoli) przygotowywanie (zgodnie z normami żywieniowymi ) posiłków (obejmujących: śniadanie, obiad, podwieczorek w przypadku dzieci uczęszczających powyżej 5 godzin oraz śniadanie i obiad w przypadku dzieci uczęszczających do 5 godzin) dla dzieci w Przedszkolach i ich wydawanie w Przedszkolach w godzinach: śniadanie - 9.00 do 9.30, obiad - 12.00 do 12.30, podwieczorek -14.30 do 15.00.
- codzienne (w dniach nauki szkolnej, z wyłączeniem dni wolnych od nauki) przygotowywanie (zgodnie z normami żywieniowymi ) dwudaniowych obiadów dla uczniów Szkół i ich wydawanie w stołówkach tych Szkół podczas przerw lekcyjnych w godzinach od 11.50 do 13.55.( Dokładne godziny wydawania posiłków ustalone zostaną pomiędzy Oferentem, a Dyrektorami Szkół). Dwudaniowe obiady z kompotem zróżnicowane będą pod względem kalorycznym i wielkości porcji ze względu na wiek uczniów i podzielone będą na dwie grupy z przeznaczeniem dla uczniów klas 0-III szkoły podstawowej oraz uczniów klas IV- VI szkoły podstawowej i I - III gimnazjum,
- z obiadów mogą korzystać pracownicy Przedszkoli i Szkół według stawek ustalonych odrębnie przez Oferenta
- nie dopuszcza się możliwości korzystania z obiadów na miejscu ( w stołówkach szkolnych) przez inne osoby niż dzieci, pracownicy Przedszkoli i Szkół,
- termin realizacji umowy wynosi 3 lata i obejmuje okres od 1 września 2013 r. do 31 sierpnia 2016 r.
- zatrudnienie 5 osób bezrobotnych zaproponowanych przez Powiatowy Urząd Pracy w Brzezinach, (przyjmuje się, że na każde wydawane 100 posiłków i obiadów oferent zobowiązany jest do zatrudnienia jednej bezrobotnej osoby)
- utrzymanie czystości i porządku na terenie kuchni przez cały okres umowy oraz stołówkach w czasie wydawania posiłków - zgodnie z wymogami organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
- doposażenie na własny koszt dzierżawionych pomieszczeń w urządzenia niezbędne do prowadzenia działalności gospodarczej (urządzenia te pozostają przez okres trwania Umowy i po jej wygaśnięciu własnością Oferenta)
- na własny koszt Oferent będzie przeprowadzał konserwacje, remonty bieżące i kapitalne wydzierżawionego wyposażenia z częstotliwością zgodną z technologią użytkowania wyposażenia, a także malowanie i drobne naprawy użytkowanych pomieszczeń,
- szczegółowy wykaz pomieszczeń i wyposażenia objętych dzierżawą zawarte są w załącznikach 1-5 do ogłoszenia.
- Oferent w związku z dzierżawą pomieszczeń zobowiązany jest do płacenia czynszu oraz podatku od nieruchomości, a także oddzielnie dla każdego z wydzierżawianych pomieszczeń ponoszenia opłat eksploatacyjnych na podstawie wystawianych not księgowych związanych ze zużyciem energii elektrycznej wg wskazań podlicznika, zużyciem wody i odprowadzanych ścieków wg wskazań wodomierza (podlicznika), wywozu nieczystości stałych zgodnie z zawartą przez siebie umową z firmą świadczącą usługi w tym zakresie. W przypadku braku podlicznika wysokość opłat eksploatacyjnych ustanowiona zostanie na podstawie ryczałtu.
- maksymalna ilość osób żywionych w roku szkolnym 2012/13 wynosiła:
Przedszkole Nr 1 - 160 dzieci objętych trzema posiłkami ( śniadanie, obiad podwieczorek) oraz 40 objętych dwoma posiłkami ( śniadanie, obiad). 3 dzieci korzystała z posiłków finansowanych przez MOPS Brzeziny.
Przedszkole Nr 3 - 95 dzieci objętych trzema posiłkami ( śniadanie, obiad podwieczorek) oraz 40 objętych dwoma posiłkami ( śniadanie, obiad), 1 dziecko korzystało z posiłków finansowanych przez MOPS Brzeziny.
Szkoła Podstawowa nr 1- 85 uczniów spożywających obiady, w tym uczniowie klas 0-III - 50,uczniowie klas IV-VI -35. 32 uczniów korzystało z obiadów finansowanych przez MOPS Brzeziny.
Szkoła Podstawowa nr 2 - 120 uczniów spożywających obiady, w tym uczniów klas 0-III - 80, klasy IV-VI -40. 23 uczniów korzystało z obiadów finansowanych przez MOPS Brzeziny.
Gimnazjum - 35 uczniów spożywających obiady. 23 uczniów korzystało z obiadów finansowanych przez MOPS Brzeziny
Przedstawiona ilość posiłków ma charakter orientacyjny i w żadnym wypadku nie stanowi ze strony Ogłaszającego konkurs ofert zobowiązania do zakupu posiłków w podanej ilości. Oferentowi nie będzie przysługiwało jakiekolwiek roszczenie z tytułu innej ilości obiadów i posiłków przygotowywanych i wydawanych w czasie trwania umowy,
- koszt „wsadu do garnka” ( zakupu produktów do przygotowania posiłków) nie może być niższy niż 50% ustalonej ceny posiłków i obiadów,
- posiłki spożywane będą w salach dydaktycznych w Przedszkolach, a obiady w stołówkach w Szkołach, nad którymi nadzór sprawują dyrektorzy Szkół i Przedszkoli,
- do Szkół i Przedszkoli, w których posiłki nie będą przygotowywane, obiady i posiłki będą dowożone w termosach przy wykorzystaniu samochodu przystosowanego do dowozu żywności odebranego przez służby sanitarne, trasa dowozu posiłków po terenie Szkół i Przedszkoli oraz miejsca postoju samochodu ustalą Dyrektorzy Szkół i Przedszkoli,
- opłatę za przygotowywanie i wydawanie posiłków oraz obiadów Oferent będzie pobierał na zasadach określonych w umowach zawartych indywidualnie z rodzicami lub opiekunami prawnymi dzieci z przedszkoli i uczniów ze Szkół,
- Oferent zobowiązany jest do zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej z tytułu zatruć pokarmowych i w związku z przenoszeniem chorób zakaźnych do sumy gwarancyjnej nie niższej niż 100 tys. złotych.
- na terenie kuchni Oferent może prowadzić działalność gastronomiczną na rzecz innych podmiotów niż uczniowie Szkół i dzieci w Przedszkolu np. przygotowywanie i wydawanie obiadów pracownikom Szkół i Przedszkoli, przygotowywanie posiłków na wynos, działalność taka może być prowadzona po otrzymaniu stosownych zezwoleń od służb sanitarnych i Dyrektorów Szkół, działalność taka nie może kolidować z przedmiotem działalności Szkół i Przedszkoli, nie może obejmować sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych na terenie Szkół i Przedszkoli.